ETAPELE UNUI PROIECT DE CERCETARE
- Liana Oteleanu
- Nov 19, 2022
- 2 min read
Vrei să începi un proiect de cercetare sau să faci un proiect pentru ora de biologie, chimie sau fizică? Află care sunt pașii care te conduc la o lucrare bună. Cu mare drag îți stăm la dispoziție pentru informații și explicații suplimentare.

Cum începi o cercetare?
Scopul sau întrebarea la care dorești să găsești răspuns Gândește-te ce vrei să afli/să înveți? Exemplu: Culoarea luminii afectează creșterea plantelor?
Documentarea. Informarea Caută cât mai multe informații pe tema cercetării tale. Solicită sprijinul profesorului coordonator. La finalul acestei etape va trebui să cunoști suficiente informații despre temă, încât să poți formula o ipoteză.
Ipoteza Spune ce crezi că se va întâmpla. Exemplu: Plantele vor crește mai bine sub lumină albă decât sub lumină albastră sau roșie.
Experimentul Realizează un plan prin care să îți verifici ipoteza. Ce crezi că ar trebui să faci? Fă o listă de materiale necesare și descrie cum vei proceda. Realizează experimentul și notează în caietul de observații: materiale folosite și mod de lucru. Acestea vor fi incluse în prezentarea proiectului.
Rezultate Notează ce s-a întâmplat în timpul experimentului și ce rezultate ai obținut.
Concluzia Compară rezultatele obținute cu ipoteza formulată de tine. Dacă ai făcut o predicție care corespunde rezultatelor, vei nota că ipoteza este corectă. Dacă ipoteza nu este confirmată, nu este ceva rău. Tot ai descoperit ceva! Vei scrie drept concluzie faptul că ipoteza nu s-a confirmat și motivul pentru care crezi că nu s-a confirmat.
Alte informații
Etapele de mai sus se pot aplica cu succes în multe situații, însă la anumite secțiuni, precum bioroboți sau materiale reciclabile, trebuie adaptate. Profesorul coordonator te va sprijini în găsirea celei mai potrivite abordări, în funcție de tema aleasă. Îți recomandăm să îți alegi o temă care te interesează, despre care, cu adevărat să dorești să știi mai mult.
Estimează timpul de care ai nevoie pentru realizarea proiectului și dacă poți procura materialele și aparatura de care ai nevoie. Solicită sprijinul profesorului coordonator
Nu uita că sănătatea ta este importantă, nu te supune nici unui risc!
Commentaires